Alle skal have adgang til debatten

Jeg har en helvedes masse holdninger, jeg gerne vil have ud i æteren. Nogle holdninger, som jeg ønsker at dele med verden og få skabt noget debat omkring. I Debatdanmark er der især en måde, hvorpå jeg kan gøre det: jeg skriver et debatindlæg, sender det af sted mod et etableret medie og krydser fingre for, at indlægget får lidt af den gyldne spalteplads i dagens udgave af debatsektionen. Tit har jeg været heldig, nogle gange lidt mere uheldig. For debattens etablissement bestemmer, om indlægget bliver bragt eller ej. Når jeg sætter mig ned ved computeren og hamrer derudad på tastaturet i et desperat forsøg på at aflæsse mine holdninger til den offentlige debat, er det altså et hundrede procent op til nogle andre, om mit produkt, mit indlæg, overhovedet bliver bragt og opfylder den hensigt, jeg har med det. Og det er fandeme lidt frustrerende. Det er blandt andet med det forhold mellem udgiver og debatindlægsproducent in mente, at Debatt.dk er skabt.

Hjemme hos mig holder vi enormt mange aviser, og især i weekenden flyder der med tyndt sammenhæftet papir på spisebordet. Det skal ikke væren nogen hemmelighed, at det især er debatsiderne, jeg bladrer rundt i. Der er, heldigvis, masser af debat at komme efter, uanset hvilken avis der kigges i. I Politikens debatsektion fremhæves det med en lille statistik, hvor mange debatindlæg og læserbreve, som avisen har modtaget det seneste døgns tid frem mod den redaktionelle deadline. Tallet på de indsendte indlæg er altid skamfuldt højt i forhold til, hvor mange indlæg der optages og distribueres ud til læsersegmentet og videre rundt i debatkarusellen. Og det er fandeme en skam. For hvad fanden skal der så blive af alle de andre indlæg – alle de værdifulde holdninger og synspunkter – der strander i redaktionernes mailindbakker?

Hidtil har der ikke været nogen anden kvote 2-løsning for aspirerende debatindlægsproducenter end at videresende indlægget til alle de aviser, man kan opstøve, indtil nogen måske indvilliger i at bringe det. Dermed strander røvmange gode debatindlæg, og her er et kæmpe spild. Ofte er det dem, der måske ikke har de største politiske kredentialer, hvis indlæg ender som strandvaskere. Det er klart, at aviser og netmedier er nødt til at lave en benhård prioritering, for pladsen er jo ikke ubegrænset. Men ofte spiller andre redaktionelle interesser og overvejelser end blot pladsrefleksioner også ind, og dette sætter et massivt aftryk på debatspalterne rundt omkring. Ved hver redaktionelle forhindring, der skal passeres af en person med noget på hjerte og et debatindlæg vedhæftet mailen, falder der nogle fra. Og derved udelukkes en kæmpe mængde mennesker og tilhørende debatindlæg, der burde komme frem i lyset og ind i debattens arena.

Det er simpelthen ikke den optimale måde at gøre tingene på. Det er for stivbenet. Dørene til debatten skal åbnes op. Der er nødt til at være et sted, hvor alle kan få adgang til debatten og hvor ingen udelukkes. Et sted, hvor alle er velkomne, uanset politiske kredentialer, og hvor de redaktionelle forhindringer, der ellers stopper et debatindlægs fremgang, er væk. Et sådant sted har jeg længe gået og ønsket mig og ledt efter. Problemet har hidtil været, at der ikke har været et sted, der for alvor levede op til disse ønsker. Det har altså været ligesom med et barn, der har skrevet en fantasifuld drage øverst på ønskelisten til jul; det har været et ønske, der ikke var til at opfylde. I hvert fald indtil nu. For nu har jeg sgu taget teten i egen hånd og stiftet Debatt.dk. Her kan alle være med. Ingen redaktionelle forhindringer, ingen pladsmangel, intet krav om politiske kredentialer. I virkeligheden tror jeg, at det er lige, hvad Debatdanmark har brug for. Og hvem ved, hvis jeg kan få mit Debatt.dk, så kan børn rundt omkring i landet også få deres fantasidyr til jul.

Anbefalet5 anbefalingerUdgivet i Demokrati, Medier, Ytringsfrihed

Related posts

One Thought to “Alle skal have adgang til debatten”

  1. Enormt inspirerende, og meget velskrevet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.