Giv os unge en stemme! 

Under kommunalvalget blev vi unge under 18 år forbigået, når politikerne delte deres budskaber på farverige flyers ud- ja, vi bliver faktisk forbigået i hele den demokratiske proces. Det gør vi fordi en person over 18 år teknisk set vægter mere end samtlige mennesker under den magiske grænse på 18 år. Vores demokrati burde ikke blot spredes ud, det skulle i ligeså høj grad have en dybde aldersmæssigt også.

Som ung skal man ellers betale SKAT allerede fra 13 års alderen, man kan komme i fængsel fra 15 år, og hele ens fremtid bliver endvidere defineret netop i disse grundlæggende år.

Vi unge får hele tiden at vide, at vi skal tænke langsigtet når vi f.eks. vælger studieretning på gymnasiet, vælger uddannelse. Vi skal tænke samfundets benhårde behov ind, og alligevel får vi ikke lov til at påvirke rammerne for vores valg. Selvom vi er en del unge der faktisk ofte gerne vil deltage aktivt, eller ihvertfald gerne have valget og ikke udelukkes på forhånd, og først blive interessante i valgkampen når vi fylder 18 år.

“Jamen, er I så modne og ved nok til at stemme?” er der så nok nogle der vil sige.

Det har nok en grad af sandhed at det ikke er alle under 18 år der er lige modne og vidende, men et hurtigt kig på reality TV´s +18 cast viser, at de problematikker nok ikke er aldersbestemte…

“Jamen, de unge gider jo ikke at stemme”, er der så nok nogle der vil sige. Jo, det er jeg faktisk ikke sikker på, problemet kan ligeså godt være, at emnerne og formen ikke er sigtet efter os unge under 18 år, men i bedste fald vores forældre.

Men vi unge har også vores meninger. Med de online medier vi konstant bærer rundt på i lommen, bliver vi fodret med informationer og holdninger i en langt højere grad end før, hvorefter vi faktisk selv ofte danner vores eget standpunkt, i stedet for at overtage forældrenes støvede holdninger.

Det kan vi helt konkret se ved, at næsten at 35.000 har meldt sig ind i en ung tværpolitiske debatgruppe “Politikmentum” på facebook, 4.000 unge har meldt sig ind i et ungdomsparti de sidste 4 år, og 60.000 elever på tværs af landsdel, køn og etnicitet deltog i skolevalget.

Verden har ændret sig. Vi lever i en anden tid end dengang hvor børn skulle ses, men ikke høres.

Vi står overfor globale kriser som strækker sig så langt ud i fremtiden, og den fulde konsekvens af disse kommer ikke til at ramme hovedparten af dem som er berettiget til at stemme i dag, men i stedet kommer den syngende lussing til at ramme os der i dag er under 18 år.

Os der ikke engang som det er lige nu kan afværge krisen med demokratiet som skjold. Vi må sidde passivt tilbage og vente, sat udenfor indflydelse og stillet tilfredse med et elevrådsmøde en gang imellem.

Så kære læser, uanset om du er ung, i midten, gammel eller noget helt tredje så er mit håb at du vil tage denne debat med dig ud i klasseværelset, folketingssalen, kontoret, online, over middagsbordet osv. Fordi sagen er så vigtig- vi har gjort det før, valgretsalderen til folketingsvalg er gået fra 30 år, til 29 til 25 til 23 til 21 til 20 og nu til 18 år.

Men verden har forandret sig igen, og det samme bør derfor ske for valgretsalderen. 

Anbefalet3 anbefalingerUdgivet i Demokrati, Unge

Related posts

13 Thoughts to “Giv os unge en stemme! ”

 1. Claes Kirkeby Theilgaard

  Pissefedt indlæg! Det er virkelig et emne, der skal tages fat på – og som jeg også selv kæmper for!

 2. arved hartvig

  Wauw virkelig jeg er kun 13 år men jeg mener stadigvæk ikke det er ok. Alle har en stemme og efter min mening så kan man stemme når man betaler skat

  1. Det er nemlig et kæmpe problem! Vi er alle et bevis på at kendskab til demokratiet er tilstede blandt unge også.

   1. arved hartvig

    helt enig

    1. Christian Hvid Amstrup

     Kendskab til den demokratiske proces er en relativ ligegyldig viden, i forhold til at agere i et demokratisk samfund. Det som unge ikke har, er en fast base hvorpå i kan bygge jeres holdninger, den har i nemlig ikke bygget endnu. Læs min kommentar i bunden af siden for uddybning 🙂

 3. Hvorfor skal man have lov til at gældsætte landet(indirekte), når man ikke engang kan gældsætte sig selv?
  Det vil også betyde at man kan stemme på personer under 18, hvilket, igen, ikke giver mening, da personen er umyndig.

  1. Det er rigtigt observeret. Man har også lov til at prioritere at få betalt landets gæld tilbage. Man har nemlig en stemme, præcis ligesom myndige har.

 4. Vigtigt indlæg! Grotesk jeg kan blive smidt i fængsel, for love jeg ikke har ret til at stemme om.

 5. Christian Hvid Amstrup

  Som udgangspunkt har det været katastrofalt for integriteten af vores demokratiske proces, at personer på 18 må stemme til folketings-og kommunalvalg. Årsagen er relativ simpel, en årsag du puster lidt til i dit indlæg. At have meninger er ikke nok til at kunne deltage i en seriøs og voksen demokratisk proces. Den base du funderer dine holdninger på er til gengæld alt værd. Det er nemlig sådan at oprigtige holdninger, kommer af egne erfaringer og faglighed. Udover mine egne holdninger til valgretsalderen (som jeg gerne så opsat til 25 år) vil jeg komme med et par råd til unge politisk engagerede:

  1. Bliv god til noget) Dine faglige kundskaber og erfaringer er vigtige elementer i din meningsdannelse, og i mindre grad “noget du har hørt” eller “ser dig enig i.” Det er vigtigt at forstå bevæggrunde og motivationer, og dem forstår man kun når man selv har erfaring.

  2. Start med dig selv) Lad være med at slå for store brød op, såsom at tackle den økonomiske situation eller miljøproblemer. Det er så komplekst at selv eksperter har svært ved at løse dem, hvad kan du finde ud af? (se punkt 1). Start med dig selv, hvad kan du gøre bedre i dit eget liv eller dem omkring dig? Helt banalt, kan du lave mad og vaske tøj? Kan du passe på din familie eller et kæledyr? Kan du finde ud af styre din egen privatøkonomi? Hvis du ikke kan finde ud af det, hvofor tror du så du kan finde ud af noget som helst?

  3. Meld dig ind i organisationer) Meld dig ind i et parti eller en organisation, test dine idéer. Accepter at du lyder som et fjols, for det gør alle, lær af de fejl og skift standpunkt og lær at formulere dig. Du har ikke nogen sandheder andre ikke har, og dine idéer er ikke dine egne, du er ikke den første der har tænkt sådan.

  4. Vær ydmyg) “De voksne” ved faktisk noget. Ville du tage dig selv seriøst? Du har ingen livserfaring, bor sikkert stadig hjemme hos mor og går i skole. Du har ikke lavet de fejl og haft de successer som de voksne som overser dig. Måske overser de dig, og tager ikke dine holdninger så seriøst, fordi de selv ved hvordan det er at være ung.

  5. De færreste “står stille.”) Du ændrer holdninger hele tiden. Din hjerne vokser først sammen når den er 25 år. Hvorfor skal dine omskiftelige holdninger tages seriøst? Mit nuværende jeg og mit 18 årige jeg er ikke den samme. Jeg er gået fra ekstrem venstrefløj til at være aktiv i det konservative folkeparti. Ungdommen er en tid hvor man er i kontinuerlig personlig ændring.

  Tænk over det.

  1. Tak for kommentaren Christian, den er bestem værd at tænke over. MEN.
   Vi lever i et repræsentativt demokrati, hvor alle under 18 ikke er repræsenteret. Det er alligevel en ret stor gruppe, som INTET har at sige.
   Udover at vi kan melde os ind i ungdomspartier, og skrive sure debatindlæg…At du rykker din holdning, kan aldrig være et argument for at andre ikke skal have lov til at have deres. Du har ret når du siger det er vigtigt at have en base, men når man har fået den base kan man glemme hvordan det er at være ung, før man har den base med tekniske færdigheder. Så begge sider af sagen er mindst lige vigtige.

   1. Christian Hvid Amstrup

    Der er væsentlig forskel på at blive hørt og at have stemmeret. Men ellers er jeg OK enig 🙂 Vi bor faktisk i et land hvor der lyttes meget til de unge. I familien, i skolen og samfundet. Nu har jeg selv boet et års tid i Sydkorea, et meget konservativt land, hvor man ikke diskutere med dem som er ældre end en selv. Vi opfordrer alle til at deltage med deres ord, for det er den eneste måde man kan blive bedre/klogere.

    Jeg så gerne vi udvidede skolevalgene, så de fik mere medieomtale, så får flere unge måske også lyst til at engagere sig.

 6. Mads Breum Berg

  Kunne godt tænke mig at vide hvor langt ned vi skal gå, før at vi igen sætter en barriere for stemmealderen?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.