Smid flere penge efter rumforskningen!

Det er ikke fordi Dannebrog ligefrem skal plantes på månen; men Danmark skal virkelig overveje at investere mere i rumforskningen.

Det er ikke mere end to uger siden, at Danmarks hidtil dyreste rumprojekt, ASIM, til 300 millioner kroner blev affyret på en SpaceX raket fra Cape Canaveral i Florida – Jeg ved det, for jeg var der selv og så opsendelsen. Ud over den smukke oplevelse, det egentlig var, fik det mig til at tænke på vigtigheden af at rumforskningen bliver prioriteret endnu højere, end det i forvejen gør.

Det er efterhånden næsten 50 år siden at rumkapløbet mellem USA og Sovjet peakede, da Neil Armstrong satte sit fodaftryk på månen. Det betyder dog ikke, at vi på nogen måde er færdige deroppe i det iskolde, fjendtlige vakuum. Tværtimod sker der i disse år adskillige historiske fremskridt, i form af hvor billigt en last kan sendes i omløb om Jorden. Både teknologisk ser vi i disse år fremskridt, med genanvendelige raketter, og en kommercialisering af raketbranchen, der sørger for, at det ikke længere udelukkende er de statslige rumfartsagenturer, der har monopol på markedet. Det er en unik mulighed, som små nationer som Danmark på ingen måder har haft før.

Rumforskningen er værd at investere i for Danmark, fordi det helt specielle pionérarbejde flyvninger i rummet byder på, er meget inspirerende for unge mennesker; Tænk bare på, at Danmark i Andreas Mogensen har fået en vaskeægte astronaut, som kan virke som ambassadør for rumfarten og naturvidenskab generelt, og på den måde inspirere titusindvis af danske unge til at søge en karriere inden for naturvidenskaben!

Et andet argument, der for mig også er helt centralt, er at rumforskningen selvfølgelig også er med til at forbedre vores verden her nede på Jorden. Det førnævnte danske rumprojekt, ASIM, til 300 millioner kroner, fungerer som et form for rumteleskop, som ikke peger ud mod verdensrummet, men derimod ned mod Jordens overflade. Det har til formål at observere fænomener i atmosfæren, så vi kan få en endnu mere nuanceret indblik i Jordens klima. Således kan vi også blive klogere på ting som global opvarmning, oversvømmelser, og alt muligt andet, der kan have konsekvenser for folk her på Jorden.

Projekter som det fælleseuropæiske Galileo, en ny generation af navigationssatellitter, vil kunne bestemme ens position på Jorden, med endnu mere nøjagtighed, end det i dag er muligt med GPS. Helt lavpraktisk betyder det, at vi kan blive klogere på ting som trafikpropper, og dermed gøre mere for at forhindre dem.

Danmark skal endnu mere med på rumbølgen, end vi er i forvejen. Tænk hvis Danmark bestræbte sig på at bruge 2,0% af BNP på rumforskning, frem for på militær? Hvad ville vi ikke kunne opnå med vores samarbejdsorganisationer?

Anbefalet5 anbefalingerUdgivet i Forskning og videnskab, Klima og miljø, Ukategoriseret

Related posts

3 Thoughts to “Smid flere penge efter rumforskningen!”

  1. Danmark til Ejderen er yt! Giv os Danmark til Mars!!

      1. Baltazar Dydensborg

        privat ejendomsret i rummet!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.