Der er brug for fordybelse i debatten

Det giver sig selv, et eller andet sted. At debatten rykker over på internettet og nu især føres på sociale medier og internetfora. Hurtige kommentarer, Facebookafstemninger og clickbaitoverskrifter er alt sammen noget af det, der præger den debat, man finder på sociale medier. Ikke fordi der ikke er andet end overfladisk, doktrinært mudderkast på sociale medier. For det er der fandeme, f.eks. i forskellige Facebookgrupper, hvor årvågne adminteams holder styr på løjerne. Normalt er jeg en progressiv skiderik af den slags, ungkonservative prædiker imod. Men når jeg scroller ned ad mit Facebookfeed og anskuer debatten, får jeg nogle gange lyst til at åbne op for en god, gammeldags papiravis og i ro og mag sidde og fordybe mig i velskrevne og velovervejede debatindlæg skrevet af folk, der også selv har siddet i ro og mag og fordybet sig. Der er brug for fordybelse i debatten. Det er der virkelig. Men en papiravis er også bare et uendeligt gammeldags og forstokket medie, der ikke kan udgøre alt det, debatten har brug for i dag. Facebook og andre sociale medier er gode, og jeg mener egentlig, at de langt overvejende er positive. Dog har de også bare en uheldig indflydelse på debatten.

Ud fra disse overvejelser er det tydeligt, at der er et ingenmandsland mellem de to store debatplatforme, der er i Danmark: sociale medier og aviser på papirform eller på nettet. Der er brug for et sted, der tillader og inviterer til fordybelse på samme måde som papiraviserne gør det, men som samtidig holder idéerne om fri adgang og fremsynet teknologi fra sociale medier i hævd. Og det er faktisk det ingenmandsland, jeg gerne vil udfylde med Debatt.dk.

For mig at se er konsekvenserne af den manglende fordybelse i debatten monumentale og i virkeligheden så åndssvagt store, at de ikke bør hverken overses eller bevidst ignoreres. Den manglende fordybelse fremelsker konfliktalliancen. Altså den alliance, hvor hvert hold er sikkert plantet i hver sin skyttegrav og så ellers ligger og skyder frem og tilbage mod hinanden. I ny og næ kastes måske endda en håndgranat, eller en smule giftgas lader sig sive mod modstanderholdets skyttegrav. Og sådan kommer vi ingen vegne i debatten. Højst bevæger vi os endnu længere væk fra hinanden. Tit tillader folk sig at have holdninger til emner og problemstillinger uden at have den nødvendige viden. Måske kommenteres et debatindlæg uden, at det overhovedet er blevet læst. Man ønsker kun at få bekræftet det fjendebillede, man har af modstanderholdet. Ikke at fordybe sig og derved blive udfordret i dette billede, der ofte er en decideret vrangforestilling af propagandiske dimensioner. Som konsekvens af disse fjendebilleder, kommer vi aldrig vores modstanderhold ved. Vi bevæger os aldrig over i modstanderens skyttegrav uden maskingeværet i hånden.

Den hurtige debat, der præger sociale medier er god, så længe den får tilpas med modspil – og ikke smitter af på den øvrige debat også. Den hurtige debat får bare ikke modspil lige nu – og den smitter af på den øvrige debat også. Og det er noget pis. Den eneste måde, vi kan give den hurtige debat modspil på, er ved fordybelse. Ved at anerkende, at den langsommere debat også er prisværdig – måske i virkeligheden mere end den hurtige. Den hurtige debat er, i min optik, en af årsagerne til den stadigt større splittelse, der ses i mellem forskellige folkekliker – om de så er defineret ud fra religion, nationalitet eller politisk ståsted.

Vi skal simpelthen have gjort op med skyttegravene i dansk debat. Vi skal sgu være lidt mere konstruktive. Lad os nu for helvede rykke os ud af de skyttegrave, der alligevel hører 1. verdenskrig til. Lad os komme hinandens argumenter og modargumenter i møde, fordybe os i dem og derefter tage en debat. Lad os nu for helvede fordybe os lidt i debatten. Det er måske for meget forlangt, at vi kommer forbi modstanderholdets skyttegrav med blomster og fællessang eller wienerbrød og kaffe. Men vi kan da i det mindste komme modstandernes argumenter, der flyver mellem skyttegravene, ved. Og det er, alt andet lige, en start.

Anbefalet3 anbefalingerUdgivet i Demokrati, Ideologi, Medier

Related posts

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.