Debatindlægget skal genopfindes

Når jeg i ny og næ, og det er typisk i weekenderne, får samlet mig til at konsumere en hel papirudgave af en debatsektion, slår det mig, hvor skidefirkantet et udtryk, en sådan debatsektion har. De helt rigide, firkantede layoutmæssige streger, der adskiller debatsektionens indlæg fra hinanden, virker symptomatiske for indlæggenes karakter og for den ramme, som debatindlæg fungerer indenfor. Og det fandeme en meget firkantet ramme. Jeg er selv stødt ind i denne ramme mange gange. Når man ønsker at sende et indlæg af sted mod aviserne og netmedierne, skal det tilpasses efter antal tegn – og man skal også helst ramme et emne og et synspunkt, som passer til det givne medie. Helst skal indlægget også have et element af aktualitet, om der så blot er tale om en ynkelig lille aktualitetskrog, hvor ens indlæg lige præcis hægter sig krampagtigt fast til en større, mere aktuel dagsorden.

Der er, desværre, opsat helt klare rammer for, hvordan et debatindlæg bør være – og hvordan det forventes at være. Disse rammer er trygge og gode, og rigtigt mange gode indlæg kan produceres indenfor dem. For mange synspunkter, holdninger og idéer er det klassiske debatindlægsformat det helt optimale til at blive viderekommunikeret igennem. Men på en eller anden måde er det hele sgu også lidt kedeligt. Jeg vil gerne gøre op med den ramme, der er udstukket for debatindlæg i Danmark. Jeg vil gerne eksperimentere mere med mine egne indlæg – og invitere andre til at gøre det samme.

Men først er det vigtigt for mig at understrege, at det klassiske debatindlæg også har sin berettelse. Jeg har selv skrevet en helvedes masse af den slags klassiske debatindlæg gennem min trods alt relativt kortlivede debattørkarriere. Og det klassiske format fungerer, ingen tvivl om det. Det bliver for mig at se først problematisk, når denne form for debatindlæg ses som den eneste måde at skrive debatindlæg på. Det bliver problematisk, når debatindlæg defineres ud fra antal tegn. Vi er nødt til at eksperimentere mere i debatten. Det er trods alt kun ved at prøve, at ting kan skubbes i nye retninger.

For hvad er et debatindlæg egentlig? Det er jo for helvede ikke et firkantet stykke tekst på maksimalt 400 ord, der sendes ind og udgives hos debatinstitutionerne. Et debatindlæg er, i sin essens, et indlæg til debat. Så skidesimpelt er det i virkeligheden. Og der er virkeligt mange måder at lave indlæg til debatten, at lave debatindlæg på. Om det så er et digt, du har skrevet – en novelle, en boganmeldelse, en gonzojournalistisk artikel eller en udefinerbar klump tekst, er fuldstændig ligegyldigt. Så længe, det ligger op til debat. Det er her, fokus skal være: at lave indlæg til debat. Ikke på at overholde formmæssige regler. I stedet skal vi snarere søge at bryde disse indgroede, støvede regler, der definerer Debatdanmark. På den måde får vi gjort debatten mere spændende, så den for alvor opnår sit fulde potentiale. Nu skal det kraftedeme være slut med det kreative dødvande i den debatindlægskreerende del af Danmark. Vi skal simpelthen genopfinde debatindlægget – både som begreb og som praksis.

I min egen skriveproces har jeg i hvert fald nået det punkt, hvor jeg er ved at være træt af tørvetrilleriet. For hvis jeg vil, kan jeg nemt sætte mig ned og skrive et klassisk og formfuldendt debatindlæg på kort tid. Et sådant indlæg bliver bare hurtigt forventeligt og nærmest lidt kedeligt for mig at skrive. Og det er jo sådan en skam. Jeg vil prøve noget nyt. Ikke trille tørve længere. Ikke hele tiden i hvert fald. Nu vil jeg i stedet prøve noget nyt. Jeg kommer stadig til at anvende det klassiske debatindlægsformat sideløbende med mine mere eksperimenterende skriverier – for det klassiske format fungerer fandeme. Men ligesom det ville være for kedeligt kun at have én måde, hvorpå rapmusik kunne udforme sig på, med faste rammer for struktur og varighed på sangene, skal debatindlæg ikke kun være én ting. Og lad os her vende hovedet mod musikken og kunsten og se, hvordan de på varierende form kan udtrykke sig og skabe noget nyt og spændende. For det ville gavne debatten, hvis vi forsøgte os med det samme. Det kan jo være, vi rager lidt rundt til en start. At takeoff ikke går helt glidende, og at vi møder lidt turbulens på vejen. Men på et tidspunkt skal vi nok ramme de højere luftlag og på sikker vis få fløjet debatten mod nye, eksotiske mål.

Så hermed en opfordring og et løfte fra min side af. Jeg vil fremover forpligte mig til at søge nye græsgange, som jeg kan kværne mig igennem, når det kommer til debatindlæg. Jeg vil gøre noget nyt og prøve mig frem. Og så vil jeg opfordre, invitere alle jer andre til at gøre det samme.

Knæk og bræk og held og lykke med det – både til mig selv og til jer andre.

Anbefalet1 anbefalingUdgivet i Medier

Related posts

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.