Spring ud i debatten

Selvom alle, på papiret i hvert fald, kan deltage i debatten i Danmark – også i avisernes debatspalter – er det alligevel de færreste, der for alvor gør det. Det er ellers ikke fordi, der ikke findes gode og skarpe holdninger og synspunkter rundt omkring. De kommer bare ikke frem i lyset. I mere private kredse debatteres der på livet løs omkring alt, hvad der rører sig omkring os. Men det er som om, der er en barriere mellem ens holdninger privat og hvad man udtrykker i debatten offentligt. Jeg kender det egentlig også fra mig selv. Selv nogle af de holdninger, idéer og synspunkter, jeg virkelig brænder for, holder jeg alligevel lidt igen på, når det kommer til den offentlige debat. Det er som om, jeg ikke rigtigt tør lægge hovedet på blokken. Men hvorfor fanden er det egentlig sådan? Fortjener de gode indspark til debatten, som folk går og holder på, ikke at komme frem i lyset?

Altså, der er vel trods alt holdninger, der ikke altid fortjener en plads i den offentlige debat. Det kan være nogle, der omhandler private forhold eller som ganske enkelt ikke er tænkt nok igennem, før de lukkes ud. Men selv når den slags holdninger er sorteret fra, er der alligevel røvmange gode holdninger tilovers, der bør komme frem i debatten. Der fortjener en plads i debatten. Holdninger, der vedrører os alle sammen. Og selvom det kan være frygtindgydende at lægge hovedet på blokken, kan det også ændre tingene til det bedre.

Personligt mener jeg, at demokratiet bør være baseret på en livlig samfundsdebat. Det er den slags, jeg selv arbejder for at facilitere med Debatt.dk. Og vi er simpelthen nødt til at få nogle flere folk med i debatten. Kun sådan kan vi sørge for, at debatten repræsenterer befolkningens holdninger ordentligt, og at det ikke bare er et fåtal – men et flertal, der bliver hørt. For at det kan ske, at flere kan komme med i debatten, er vi nødt til at komme os over vores frygt for at lægge hovedet på blokken. Det er jo i virkeligheden ikke så slemt, som jeg får det til at lyde med den grelle vending. Der er ingen grund til at tænke, at man skal være en helt særlig person for, at ens holdninger er relevante i debatten. Der er ingen grund til at være bange for at blande sig. Alle folks holdninger er relevante i debatten. Alle folk har krav på at blive hørt og deltage i debatten.

Derfor vil jeg hermed komme med en opfordring til alle, der kunne overveje at deltage i debatten. Ja, også dem, der aldrig har overvejet det. Gør det nu bare. Spring ud i debatten, for helvede. Ved at blande sig i debatten kan man påvirke samfundet i den retning, man ønsker. At vi lever i et land, hvor alle har muligheden for den slags, er ret så heldigt – og det skal vi sætte pris på. Så hvorfor ikke gribe den mulighed – og påvirke samfundet i den retning, du ønsker?

Anbefalet2 anbefalingerUdgivet i Demokrati, Medier, Ytringsfrihed

Related posts

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.