Pressen skal sætte fokus på kongehusets økonomi

Pressen bliver ofte betragtet som den fjerde statsmagt, der årvågent holder øje med samfundets magthavere og top. Politikere bliver fanget i uærligheder, fejl i centraladministrationen bliver afdækket og alverdens personsager flittigt kommenteret. Der er faktisk næsten kun ét punkt, hvor den fjerde statsmagt fejler. Men her fejler de til gengæld også noget så grusomt.

Det er i forhold til dækningen af kongehuset. Størstedelen af pressen glemmer nemlig helt den journalistiske objektivitet og kritiske tilgang, når der er kongelige indblandet. I stedet træder de hinanden over tæerne for at være den, der kommer med flest sukkersøde gloser om, hvor godt og behageligt det hele nu engang er. Selv, når der i ny og næ dukker slibrige sager op om de kongelige, lukker pressen øjnene – det helt modsatte ses jo ellers, så snart der er tale om almindelige berømtheder.

Og selv om det hele kan virke noget så hyggeligt, så er det vigtigt at huske på, at denne mangel på kritik har konsekvenser. For når pressen på så alvorlig vis forsømmer sin opgave som vagthund, undergraver det demokratiet. Uanset, om man er for eller imod monarkiet, så har man som undersåt krav på at vide, hvad der foregår inde bag murene. Når de nu engang stadig er her, de kongelige, så er de nødt til at lære at spille efter demokratiets spilleregler. Det er her, pressen har en opgave foran sig.

Det danske kongehus er, selv sammenlignet med andre landes kongehuse, utroligt privilegeret. I andre monarkier er der f.eks. meget mere åbenhed om, hvordan de kongeliges økonomi ser ud. I Danmark kan vi ikke få svar på de helt simple spørgsmål. Spørgsmål, som er en selvfølge at oplyse om i alle andre sammenhænge end kongelige. Hvor mange penge koster det egentlig at have kongehuset? Hvordan bruges de penge helt præcist? Hvor mange penge modtager de kongelige fra deres venner i erhvervslivet – og hvad giver de igen for disse generøse gaver? Og hvorfor er det, at de kongelige ikke behøver at betale skat – selv af indkomst, der ikke er leveret af undersåtterne?

Der er mange iøjnefaldende forhold, som en reelt kritisk presse kan kaste sig over, og som offentligheden fortjener at få svar på. Økonomien er dog kun et af de mange steder, hvor der er behov for øget åbenhed og debat om monarkiet. Der er altså nok at tage fat på. Hermed er stafetten givet videre til jer, kære presse- og mediefolk. Husk nu, at I har et ansvar at leve op til. Også når det kommer til kongehuset.

Anbefalet1 anbefalingUdgivet i Medier, Økonomi og skat, Stat og styreform

Related posts

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.