Velfærd skaber værdi

Rundt omkring i landet bliver der i diverse byråd og udvalg heftigt diskuteret hvordan at der skal tiltrækkes ressourcestærke borgere, med høje lønninger og lange uddannelser. Som kan bidrage til med skattekroner til kommunekassen og bruge penge i de lokale forretninger, og på den måde skabe vækst. I en kommune satser man på et rigt kulturliv, en anden på at styrke det lokale foreningsliv, og et tredje sted på skattelettelser. Alle løsninger har sine fordele og ulemper. Jeg er på alle måder overbevist om at alle de nævnte løsninger på hver deres måde kan skabe vækst. Dog tror jeg at den bedste løsning slet ikke skal findes blandt de førnævnte løsninger. Jeg tror, for klart størstedelen af landets kommuners vedkommende at den bedste løsning er at sikre en stærk kernevelfærd. Altså sikre at deres børn kan gå i en god skole eller daginstitution, at sikre at man kan få en værdig ældrepleje når man når så langt. Og endda noget så banalt som at man sikkert kan færdes ude på alle døgnets timer. Men god velfærd? Har vi ikke det på landsplan? Ja, I Danmark har vi gratis uddannelse, lægehjælp, og plejehjem. Vi har også et politi der tager sig af beskyttelsen af borgerne. Men er det godt nok. Nej det vil jeg faktisk tillade mig at sige. Der er i de seneste år blevet sparet kraftigt på velfærden, der er færre pædagoger pr. barn i daginstitutionerne, lærerne skal nu undervise langt flere elever på en gang, og ældreplejen er vist et kapitel for sig. Så kan det blive bedre? Her er svaret et ret åbenlyst ja. Men det kræver prioriteringer. Enten vil det kræve at skatten hæves, måske skal det stort anlagte kulturhus, eller friluftsbad udsættes. Det er selvfølgelig ikke ønskværdigt at udsætte projekter, som kan være til gavn for borgerne. Men lad os se på det fra en anden vinkel. Der er brug for et tiltrængt løft af kernevelfærden, og når det gælder om at tiltrække ressourcestærke borgere, er det svært at finde noget så effektivt som velfærd. Derudover er det også til stor gavn for kommunens nuværende indbyggere. Når så har kærnevelfærdens niveau er hævet, så kan der bygges kulturhuse, friluftsbade og hvis det er muligt måske også gives skattelettelser. Men kernevelfærd skal efter min overbevisning, som udgangspunkt altid være førsteprioritet. 

Anbefalet1 anbefalingUdgivet i Ældre, EU, Kommunalpolitik, Kultur, Social og sundhed

Related posts

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.