Ungerådsmedlem: Vi mangler nogen der tager ansvar for vores samfund – især om den grønneomstilling!

Der er i den seneste tid officielt udnævnt tørke og derfor forbud mod bål i Danmark. Det kan måske være, at det er en smule mærkeliget at høre dette fra et ungerådsmedlem eller for den sags skyld en ung person. Men der er simpelthen ikke nok fokus på et område som naturen, vores sundhed og samfundets reelle problemer. Ansvarstagerene som i virkeligheden burde tage sig af disse ting, gør stort set intet, når det kommer til det ren praktiske.

Det er blot blevet en smule varmere, og vi kan allerede mærke konsekvenserne af den globale opvarmning, selvom man stillede spørgsmålstegn på det nogle år tideligere, og nogle faktisk stadig gøre det, så har vi udover de dejlige sommerdage, landmænd der råber op grundet de ekstrem store mængder vand, og derved udgifter man nu skal bruge til afgrøderne. Vandværker der ikke kan nå op til behovet af netop landmændene og fabrikkerne, men faktisk også byerne, som stort set har fordoblet forbruget, hvilket har medført, at man nu er nødt til at regulere vores forbrug af vand.

Mange glemmer at det allerede er et år siden, at Cape Town der i første gang i menneskets historie er en moderne by, som står til randen af at løbe tør for vand. Selvom blot tanken om at vi ville løbe tør for vand i den nærmeste tid i Danmark, nærmest er så surrealistisk at tænke på, men på samme tid husk nu at vi alle tænkte det samme om tørke i Danmark for nogle år siden, men nu er det en virkelighed og realitet vi skal se i øjnene og leve med.

Der er to aspekter i dette, det ene er den grønne omstilling;

Vi bør helt klart sætte fokus på hvorvidt vores ambitioner og mål for vores fremtid overhovedet er realistiske med udgangspunkt i de konsekvenser det ville medføre. Det er nærmest trist, at dette kommer for en ung person – i og med der er langt flere kvalificerede mennesker som burde gøre dette – men vi mangler vitterligt ambitioner for vores fremtid. Det er ikke blot en investering i økonomien, når man f.eks. vælger at gå 100% i vedvarende energi som Norge har gjort, det handler om mennesket, borgerne og fremtiden for Danmark.

Hvis man på trods af alle de tegn der har været på global opvarmning, ikke er overbevist endnu, så bør selv de sundhedsskadelige konsekvenser være et tilstrækkeligt argument, for at vælge en eller flere men i hvert fald 100% bæredygtig løsning for Danmarks fremtid. Men det er ikke fordi løsningerne ikke findes, for et hvert barn selv i folkeskolen ved at solceller, vindmøller, vandturbiner m.m. er alle enkelte løsninger, som kan klare arbejdet. Verdenssundhedsorganisation WHO fortæller i et nyt studie, at den største miljømæssige men også usynlige trussel mod vores helbred, er den luft vi trækker vejret med grundet luftforureningen. Men problemet er bare, at i mange storbyer har man ikke kendskab til problemets fulde størrelse og konsekvenser. Men hvad der er foruroligende, er at alene i København, dør der hvert år 1.700 mennesker af luftforurening, og det er på trods af at tallene fra undersøgelser siger, at vores luft bliver renere – det kan måske også bare skyldes, at vi har flyttet nogle af målerne til et mindre forurenet sted, end de var før, men det er en anden sag –

Men hvad der er pointen, er netop, at det allerede går ud over vores helbred, økonomi og natur her og nu. Derfor bør spørgsmålet være, har vi virkelig råd til at ignorere dette faktum?

Det andet aspekt som vi måske ikke tænker så meget over, som også er en uset eller måske bare ignoreret faktor af både den globale opvarmning, men også alt den forurening som finder sted, er at vores grundvand, er i fare. For selvom vi ikke er Cape Town, og nok er et af de sidste lande i verden der løber tør for grundvand, så glemmer vi en ekstrem vigtig ting, hvad nytter det hvis vores vand er forurenet på samme tid.

Jeg nævnte tideligere, at man ikke gøre noget fra de ansvarliges side. Det er ikke så svært at huske, et af de tideligere miljøministre sige, at der er intet galt med vores grundvand. Men med senere undersøgelser fandt man ud af, at problemet med pesticider er langt større end tideligere antaget, og vandværker blev nød til at lukke ned, grundet de abnormt store mængder af pesticider i grundvandet, som blev brugt i drikkevandet i flere kommuner. Vi kan gøre langt flere ting for at beskytte vores grundvand og helbred. Man kunne f.eks. starte med at forbyde de stoffer, som uden tvivl er skadeligt for helbredet, som de landmændene og industrifabrikkerne bruger.

Vi står i dag med valget, enten så vælger vi mellem vores helbred og fremtid eller kortsigtet økonomisk profit.

Selvom der måske er mange ting – rettere sagt en del reelle problemer – som vi nok hellere bør rette os mod og ændre på, som f.eks. skattesystemet, undervisningssystemet og sundhedssystemet m.m., men blandt disse ting, er vores helbred og Danmarks fremtid helt klart også en vigtig del. For det er ikke et valg der kan udskydes, eller blot løses med symptomløsninger.

Selvom det traditionelt set er de ældre generationer, der normalt rådgiver og husker os unge på de rette ting, så er det med forargelse, at det bliver omvendt her. Men vi har brug for at man tager de rette valg nu før det er for sent! Danmark har brug for det. Jeg håber derfor på vegne af både de unge, men også de kommende generationer at man tager dette til sig. 

Anbefalet1 anbefalingUdgivet i Christiansborg og embedsværk, Klima og miljø, Natur og naturbevarelse, Ukategoriseret, Unge

Related posts

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.