Lovliggør aktiv dødshjælp

Svend Lings, også kendt som ’Selvmordslægen’, er blevet idømt en 40 dages betinget fængselsdom på baggrund af hans virke med gennem flere at rådgive personer om selvmord med medicin. Hans dom kiler sig ned i en debat, der i forvejen er betændt og besværlig. Debatten om aktiv dødshjælp er ikke desto mindre en debat, vi bliver nødt til at tage, da den rejser nogle principielle spørgsmål om, hvor stor selvbestemmelse vi hver især bør have over vores eget liv og død.

På trods af, at aktiv dødshjælp og assisteret selvmord er ulovligt i dagens Danmark, har Svend Lings alligevel valgt at assistere personer, der ønsker at begå selvmord. Han har bl.a. udgivet en manual på nettet med anbefalinger til, hvordan et selvmord med medicin bedst udføres og har via telefon og mail rådgivet folk, der ønskede at begå selvmord.

Som sådan gør Lings sig skyldig i den slags civile ulydighed, som for mange kan være svær at tolerere, men som ikke desto mindre kan være med til at sætte fokus på et større problem. I virkeligheden gør Lings og hans fæller i Læger for Aktiv Dødshjælp os alle en tjeneste, når de gør opmærksom på de negative konsekvenser det har, når vi til stadighed ulovliggør aktiv dødshjælp.

Retten til at bestemme over sig eget liv er en af de mest fundamentale rettigheder, vi mennesker besidder. Vi bør alle have muligheden for selv at skabe os det liv vi ønsker indenfor de rammer, som vores evner sætter for os. Og hvis vi en dag når dertil, hvor vi vil gøre en ende på livet, bør vi også have retten til det.

Ønsker en person at begå selvmord, bør vi som samfund stille med de muligheder der gør, at selvmordet sker, som det ønskes af den enkelte. Nu da Lings’ rådgivning er blevet kendt ulovlig, har man ikke mange muligheder for at få sig et værdigt farvel, hvis man ønsker at tage sig selv af dage. Det kan vi som samfund ikke være tjent med.

I forbindelse med retssagen mod Lings fremhæver en datter til en af de personer, Lings har rådgivet omkring selvmord, at hun ikke finder dommen mod ham rimelig. Datteren fortæller desuden, at hendes mor måtte dø alene, da man ellers kan blive kendt medskyldig, hvis man er til stede under selvmordet. Ingen kan være tjent med, at Lings skal dømmes for at opfylde en kvindes sidste ønske, eller at en datter ikke kan sige farvel til sin mor.

Når staten fastholder, at aktiv dødshjælp af enhver art skal være ulovligt, går staten imod befolkningens ønske. Længe har der været et stort flertal på omkring 70% af befolkningen, der har ønsket at lovliggøre aktiv dødshjælp. Dermed er vi en situation, hvor befolkningen anerkender den enkeltes selvbestemmelsesret, mens politikerne ikke ønsker at lytte til befolkning og derfor endnu ikke ønsker at lade den enkelte tage valget om liv eller død.

Vi bliver nødt til at lovliggøre aktiv dødshjælp, så dem, der ønsker at begå selvmord, kan gøre det på en værdig måde. Politikerne har hidtil ikke ønsket at lytte til befolkningen, men tager vi debatten op, kan den enkeltes frihed og selvbestemmelse komme til sin ret.

Anbefal0 anbefalingerUdgivet i Kriminalitet, Lovgivning

Related posts

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.