Med tabet af det ansvarlige menneske, fik vi nomineringen af en 15-årig klimaaktivist til Nobels Fredspris og Instagram-kendisser, der har bedre fat i unge mennesker end Pol Pot havde i De Røde Khmerer. Visdom er blevet erstattet af ungdommelig naivitet og overfladisk dyd.

Mange kan nok huske de ubehagelige minder fra den gang, man zappede på tv og pludseligt ramte serien “Horton Sagaen”. Indholdet var tænderskærende teatralsk og skuespillergalleriet så troværdigt, som barnet mellem Klaus Riskær Pedersen og Låsby Svendsen.  I kombination med et “drømmende” kamerafilter, blev serien mareridtets alter ego. 

Heldigvis kunne man zappe videre og finde et andet program, der var knap så skabagtigt. Desværre er det ikke muligt at zappe væk fra de daglige nyheder. Jo, man kan godt lade være med at åbne sit internet eller tænde for tv’et, men verden drejer fortsat rundt. Den dårlige serie er blevet erstattet med en kulturel og politisk virkelighed, der er værre.

Tænk sig, at nogen nominerer en kvinde på 15-år, der uden synderlig bevidsthed, er blevet markedsført, som en (af)gud i spørgsmålet om jordens klimaudvikling. Jeg ønsker ikke at benægte, at der i vor tid er problemer med menneskets aftryk på jorden, men jeg ønsker dog at appellere til, at vi ikke ender med, at en 8-årig pludseligt skal operere mig i knæet, fordi hun har været så rar,at have brunkager med til klippe-klister i skolen den dag. Der må da for… være en standard?

Er vi ved at nærme os det stadie, hvor alene det at kunne trække vejret får en PhD-titel til at lande i postkassen? Det er tendensen og vil være endestadiet på den infantile afvikling, vi har sat i gang. Hvis enhver hyldest i princippet kan gives til enhver person, er der ingen grund til at hylde noget. Det bliver ren staffage og der er ingen ære i at blive hyldet med en forloren pris.

Det, der har gjort den vestlige civilisation til noget særligt, er at tillade muligheden for, at den dygtigste kan gøre sig gældende og at alles dygtighed, kan komme alle til gode. Den nuværende udvikling er afvikling. Godt nok siger præsterne ved begravelsen “fra jord er du kommet”, men det betyder jo ikke, at vi skal grave os ned i mulden igen. 

Den fortabte civilsation vil vende vrangen ud. Idealerne eroderer og bliver erstattet med orme og mider, der udhuler stammen, selvom overfladen kan se rask ud.

Den fortabte civilsation vil vende vrangen ud. Idealerne eroderer og bliver erstattet med orme og mider, der udhuler stammen, selvom overfladen kan se rask ud. Vi er i vores civilsations sidste stadie og det sidste søm blev hamret i kisten, da en 15-årig pige, blev nomineret til Nobels Fredspris.

Det ansvarlige menneske, det stoiske menneske, er blevet erstattet med det infantile pattedyr, der ikke har den menneskelig bevidsthed, men kun de dyriske instinkter.

Responses

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.