Swipe til venstre for empati

En sen aften alene i sofaen, iklædt pyjamas og med binge-serien kørende i baggrunden, et koldt glas hvidvin og en skål chokolade. En sådan aften kan hurtigt minde én om hvordan ensomheden kan komme snigende og ikke mindst hvorledes de sociale medier er et fantastisk redskab til at tage os ud af den for et ganske kort øjeblik.

På en sådan aften ville det være nærliggende for en single at swipe rundt på Tinder. Et sted hvor den flygtige følelse af fællesskab og bekræftelse er i højsædet, og hvor al form for ansvar overfor andre mennesker i samme flygtige øjeblik fralægges totalt. Problemerne med Tinder som platform er mange, men et af de mest konkrete, er hvorledes jeg tror Tinder ender med at gøre os til mindre empatiske mennesker.

Når muligheden for at holde op med at svare, ikke give nogen konkret forklaring på den manglende interesse og i det hele taget med et enkelt klik kunne fjerne folk fra vores sfære og vores bevidsthed, er det nærliggende at frygte at vores uempatiske online-adfærd ligeledes manifesterer sig i den virkelige verden. Når der ikke længere er nogen konsekvenser ved at bruge ghosting eller icing som legitime redskaber til at afvise et andet menneske, fralægger vi os ethvert ansvar for at være empatiske og ansvarsfulde individer. Vi reducerer os selv og hinanden til ligegyldige komponenter i en fjern virkelighed som ingen alligevel rigtigt tager seriøst. Der er ingen skam forbundet med at slutte kommunikationen med et andet menneske på en unfair måde, for denne eksisterer alligevel udelukkende som et profilbillede i vores bevidsthed.

Såfremt vi ikke skal ende som en generation af følelseskolde og ansvarsfralæggende unge mennesker, er vi nødsaget til at fjerne Tinder fra vores smartphones, bevæge os ud i den rigtige verden hvor vi møder rigtige mennesker, som vi kan kommunikere med og i værste fald afvise på en ordentlig måde. Hvis det går godt, kunne det også være den pågældende kunne inviteres med hjem på sofaen på den ellers ensomme søndag. 

Anbefal0 anbefalingerUdgivet i Kultur, Medier

Related posts

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.