Mere værnepligt, tak!

Danmark skal udvide værnepligten. Indkaldelsen bør vare mindst ét år og antallet af pladser til frivillige skal øges. Antallet af vindere i lodtrækningen skal som minimum holdes fast, men gerne øges.

Hvorfor nu det?

Vi skal udvide værnepligten af samme årsag som man gør klogt i at anskaffe sig en røgalarm og en brandslukker. Fremtiden er per definition usikker. Selvom huset ikke står i flammer lige nu kan situationen hastigt ændre sig. 

Under Første Verdenskrig undlod begge sider af konflikten at invadere Danmark, da det ville kræve flere millitære ressourcer end man kunne undvære. Efter krigen, nedsablede danske politikere forsvarsbudgettet. Man mente, at stormagterne var trætte af krig, og at Danmark alligevel ikke kunne forsvare sig mod sine større naboer.

Få år senere opfyldte profetien sig selv. Hitlers kampvogne rullede ind i Sønderjylland og Nazityskland brugte os  som springbræt til invasionen af Norge. Alt dette skete indenfor 24 timer! Havde det danske forsvar været stærkere ville de enten have ignoreret Danmark som før, eller i det mindste brugt så meget energi på os, at englænderne og franskmændene lettere kunne overvinde dem.

Men hvad med friheden og børnehaverne?

Man hører lejlighedsvis LA-segmentet kritisere værnepligten, fordi staten tvinger folk i trøjen. Udover de principielle indvendinger forsinker man folks start på drømmeuddannelsen eller -jobbet. De bør huske, at friheden (økonomisk såvel som politisk) kun består så længe den opretholdes. Hvis de foretager en ærlig cost/benefit-analyse vil de sikkert give mig ret i, at et års militærtjeneste ikke er en høj pris for dette, men nærnere en ivestering i fremtiden. Tilmed lærer man samarbejde, disciplin og selvstændighed – allesammen evner, der batter i erhvervslivet. 

Folk til venstre for midten gør ofte indvendinger mod omkostningerne ved værnepligten. Dem kunne man få meget velfærd for! At dette ræsonnement bidrog til mellemkrigstidens forsvarspolitik burde være modargument nok. Derudover, bør man overveje, at værnepligten virkelig er en social udjævner. Rig som fattig, høj som lav mødes og opbygger fællesskab for livet. Det må da være lige efter deres hoved?

I Danmark har vi både massere af frihed og velfærd.  At nyde godt af dem er luksus, som kun består, hvis alle gør deres pligt for at forsvare dem.

Anbefal0 anbefalingerUdgivet i Demokrati, Ideologi, Kultur, Sikkerhed og forsvar, Udland

Related posts

2 Thoughts to “Mere værnepligt, tak!”

  1. Sofus Christensen

    Hvorfor øger vi ikke bare antallet af pladser til frivillige, og fjerner værnepligten?

    1. Udemærket spørgsmål. Efter min mening er det essentielt for et stærkt forsvar, at alle segmenter af befolkningen deltager på lige fod. Hvis man gjorde det 100% frivilligt, kunne man forestille sig, at kun visse folk (baseret på geografi, politisk overbevisning, indkomst eller uddannelsesniveau) vil tilvælge det. Et solidt forsvar afhænger ikke kun af mængden af krudt og kugler – der er brug for kampgejst og en følelse af, at alle danskere (uanset andre forskelle) er en del af det samme fællesskab, som alle har pligt til at værne om.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.