Censur er begyndelsen på demokratiets afslutning

At fratage folk ordet er det første trin i forsøget på at udhule, deres identitet. Går man tilbage i historien er der overvældende evidens for, at det kan ende helt galt. Facebook og andre medier slår nu for alvor ind på denne farlige kurs. Man har smidt hæmningerne og blander sig nu direkte i dansk demokrati.

For nogle dage siden fik jeg på baggrund af at skrive ordet “oikofobi” 30 dages karantæne på min Facebook-profil. Jeg er spidskandidat for Nye Borgerlige i Vestjylland. Rimeligheden for den karantæne overlader jeg til andre at vurdere. Som følge af blokeringen opretter jeg dog en ny profil. Denne profil kalder jeg “Nick NB”. Jeg får på 24 timer hurtigt samlet 1.000 Facebook-venner. En af mine Facebook-venner gør mig dog opmærksom på, at man ikke kan like mine kommentarer og, at de er “skjult”.

Hun tilsender mig nogle screenshots af dette og disse screenshots ligger jeg op i et opslag og stiller spørgsmålet om det er en slags fortsat censur? Kort tid efter, at jeg har lagt opslaget op, bliver jeg smidt af Facebook. Min nye profil er blevet slettet/deaktiveret. Den er fjernet fra jordens overflade. Det er meget graverende. Uden begrundelse sletter man min profil. Det er vidtrækkende konsekvenser for fremtidens demokrati, hvis man uden videre kan slette folks digitale identitet.

Facebook har nu officielt ingen hæmninger i forhold til at no-platforme folk . Man har allerede set skridtet videre i USA, hvor visse folk er blevet nægtet adgang til Mastercard fordi de angiveligt havde nogle uacceptable meninger. Vi kan risikere, at det (næsten) kontantløse samfund kommer til at betyde, at vi står ved købmanden om søndagen og opdager, at vi ikke kan betale fordi vi har skrevet et kritisk læserbrev i avisen. Facebooks censur er kun begyndelsen på en eskalerende lavine af digital censur, der minder om noget, man ser i filmen Das Leben der Anderen.

Sagen her handler ikke om mig, den handler om demokratiets fremtid, som er meget usikker, hvis en multinational virksomhed aktivt kan pille ved demokratiets grundprincip, nemlig det frie ord og de frie valg. Man blander sig direkte i begge dele. Og uden, at de anklagede har nogen mulighed for at klage eller få en retfærdig proces. For mig at se er der tale om, at dette kan være starten på retsstattens endeligt, hvis ikke vi er meget kritiske over denne nye udvikling. Hvem bliver den næste? Hvad bliver det næste? 

Anbefal0 anbefalingerUdgivet i Demokrati, Stat og styreform, Ukategoriseret

Related posts

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.