Barnedåb er et åndeligt overgreb mod barnet

At indvie sit barn i en bestemt religion og svare på en række fundamentale spørgsmål på barnets vegne kan – hvis man sætter det lidt på spidsen – betragtes som et åndeligt overgreb på barnet.

Af Thomas Herman Nørgaard, medlem af Gudløs Ungdom

I går var jeg til en barnedåb, hvor min kæreste var gudmor for den under et år gamle baby. Det var som sådan hyggeligt nok, og jeg er sikker på, at forældrene kun havde et traditionsmæssigt og kulturelt bevæggrundlag for at afholde den. Men under selve dåbshandlingen slog det mig alligevel, hvor absurd situationen egentlig var.

”Forsager du Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen?” spørger præsten babyen. ”Ja” svarer min kæreste. ”Tror du på Gud Fader, den Almægtige, himlens og jordens skaber og på Jesus Kristus, hans enbårne Søn, vor Herre og på Helligånden, som vi nu har bekendt det?” spørger præsten babyen. ”Ja” svarer min kæreste. ”Vil du døbes på denne tro?” spørger præsten babyen. ”Ja” svarer min kæreste.

Jeg er helt med på, at de færreste tager disse spørgsmål særlig bogstaveligt. Men ikke desto mindre sad jeg og var vidne til, at min kæreste besvarede en række fundamentale spørgsmål om vores eksistens på barnets vegne og tilmed gav tilsagn om, at barnet gerne ville indvies i kristendommen. Og ligesom at de fleste nok vælger at blive viet i kirken frem for på rådhuset grundet kirkens flotte selskabslokaler, så døber de fleste nok også deres børn, fordi det objektivt set er en meget flot og hyggelig begivenhed.

Men på trods af kultur, tradition, flotte lokaler mv., så synes jeg, at vi skylder os selv og vores børn at forholde et lidt mere kritisk til, hvad dåbshandlingen reelt består i. Selvfølgelig er det en formildende omstændighed, at der kun er tale om tilsagn og besvarelse af spørgsmål af åndelig karakter, der ikke betyder noget reelt. De færreste er jo for omskæring af babyer, og de fleste ville nok også finde det forkert at optage et kviklån i sin babys navn. Ikke desto mindre bør vi stille os selv det spørgsmål, om det ikke er en åndelig krænkelse af barnets ret til selv at besvare disse fundamentale spørgsmål. 

Anbefal0 anbefalingerUdgivet i Religion, Ukategoriseret

Related posts

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.