Det er tid til at afskaffe tolkegebyret!

Lad mig starte dette indlæg med en lille disclaimer. Jeg mener bestemt at alle indvandrere som udgangspunkt skal lære dansk. Det skal der ikke herske nogen tvivl om, og blandt både befolkningen, og blandt politikerne virker det også til at være det der er konsensus. Og heldigvis for det.
Dog er et af den tidligere regerings tiltag, der vel at mærke blev vedtaget med sådan en begrundelse knap så heldigt. Og her taler jeg om tolkegebyret, der gælder for konsultationer hos praktiserende læge, og på sygehusene.

For jovist er det ganske rimeligt at man (i de fleste tilfælde) kan forvente at udlændige kan føre en samtale på dansk tre år efter ankomsten. Det også er rimeligt at man til en vis grad kan bruge dansk professionelt på arbejdspladsen. Dog er der en ret markant forskel mellem det at kunne føre en samtale om hverdagsting, eller at bestille en levering af mursten, til at få overbragt en, i nogle tilfælde alvorlig diagnose. For i sådan et tilfælde vil der for det første være mange svære fagbegreber involveret, og forvirring deraf, som kunne undgås ved at have en tolk til stede. Og for at sætte tingene lidt i perspektiv, langt fra alle danskere ville for den sags skyld kunne modtage diagnosen ”Glioblastom, stadie 4” på engelsk, et sprog vi ellers bryster os af at være åh så gode til.

For de andet handler det her slet ikke om danskkundskaber. Det handler om at give borgere det mindst ubehagelige sygdoms, og behandlingsforløb som overhovedet muligt. Alt andet er da uværdigt

Anbefal0 anbefalingerUdgivet i Indvandring og integration, Social og sundhed

Related posts

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.