Demagogisk misinformation er demokratiets værste fjende

Jeg bliver nødt til at sige det, som det er; jeg er rystet i min grundvold over den EU-linje, forsvarsminister Trine Bramsen har valgt at køre, siden hun blev minister. I debatten om afskaffelse af Danmarks forsvarsforbehold taler Bramsen nemlig i øst og vest, og misinformerer så det driver.

Hun postulerer i et interview i Jyllandsposten for få måneder siden, at forbeholdet ikke har de helt store konsekvenser for Danmarks forsvarspolitiske handlemuligheder i EU. Men det er jo det rene løgn og latin. Forbeholdet avler først og fremmest mindre indflydelse for Danmark på den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik i EU. Vi kan ikke på samme måde som de øvrige medlemslande sætte vores præg på EU’s forsvarspolitiske fremtid, for Danmark har ikke stemmeret i Ministerrådet, når der bliver diskuteret forsvarspolitik.

Dernæst kan Danmark heller ikke deltage i militære operationer under EU’s fane. Vi kan kun deltage i civile operationer og militær-civile operationer, såfremt delene kan skilles ad. Der findes talrige eksempler på operationer, hvor Danmark må se til fra sidelinjen eller deltage under FN-flag i stedet. Vi er f.eks. ikke en del af EU’s træning af Malis forsvarsstyrker eller EU’s samlede indsats for at bekæmpe pirateri ved Somalias kyst eller menneskesmugling. Vi kan ikke deltage i den række af militære missioner EU har sendt til bl.a. Afghanistan, Bosnien-Hercegovina og Sudan.

Vi deltager, som det eneste medlemsland, ikke i Det Europæiske Forsvarsagentur og kan hverken støtte EU-ledede missioner med mandskab, materiel eller økonomiske midler.

Med vores forsvarsforbehold har vi altså i bund og grund ikke det helt store at skulle have sagt, når det kommer til de fælleseuropæiske, forsvarspolitiske beslutninger.

Det står dermed klart, at man ikke behøver at kradse særlig længe i overfladen for at opdage, at ministeren i den grad har stukket den danske befolkning blår i øjnene. Det er ganske enkelt undergravende virksomhed for vores demokrati, og det undrer mig, at ministeren ikke udviser mere ærefrygt og taknemmelighed til det selvsamme demokrati, der har givet hende så meget. Der giver os alle så meget.

For hun gør det stikmodsatte af, hvad demokratiet netop kræver; at tale sandt. Og jeg bliver så umanerlig forarget over, at man kan mislede befolkningen på den måde, når det handler om EU’s fremtid. Når det handler om europæernes – og dermed danskernes – fremtid.

Man kan være enig eller uenig i, hvorvidt forbeholdet bør afskaffes, men vi må da kunne stå sammen om at kræve sandhed i debatten og reel EU-oplysning fremfor demagogisk misinformation og det rene vås. Ministerens udtalelser er blandt et utal af eksempler på, at saglig og objektiv EU-oplysning desværre er en mangelvare. Så meget desto vigtigere er det at slå et slag for den. For borgernes skyld. For demokratiets skyld.

Anbefal0 anbefalingerUdgivet i Ukategoriseret

Related posts

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.