Lad os hæve spærregrænsen til 4% og fremtidssikre vores demokrati. 

Christiansborg. 

Den tidligere LA´er Simon Emil Ammitzbøll-Bille har stiftet et nyt parti, Fremad, og der er nu 11 partier i Folketinget. Derfor er der nu 14 partier (hvis man tæller Stram Kurs, Borgerlisten, tidl. Partiet Klaus Riskær Pedersen og Kristendemokraterne med), der har eller får muligheden for at stille op til Folketinget. Dette besværliggør det parlamentariske arbejde og dermed også muligheden for at skabe flertal for politiske aftaler/danne regering efter valg. Det gælder både for rød og blå blok.

Jeg forstår godt, at man som etableret politiker fra et stort parti kan være bange for at hæve spærregrænsen. Det kan sende et signal om, at man vil holde fast i magten og ikke vil lade nye kræfter komme til.

Medier kan også bruge dette som et argument for, at man er imod demokrati. Jeg ser det helt omvendt. Et velfungerende demokrati kræver, at man har store partier, der nemmere kan samarbejde om at varetage samfundets interesser på den bedst mulige måde. Man har brug for stærke partier, der er parate til at tage ansvar og styre landet.

Siden man indførte den nuværende spærregrænse på 2 pct. i 1961, er Danmarks befolkning vokset med 1,5 millioner. Det kræver kun 70.000 stemmer at få fire mandater i Folketinget. Kravet for at kunne komme i Folketinget kunne snildt være 140.000 stemmer, fremfor 70.000. 

Den nuværende spærregrænse bør hæves til 4%. Derudover synes jeg at det i fremtiden skal kræve 50.000 underskrifter at stille op som parti til Folketinget. Det er blevet for let at stille op til Folketinget. Og for nemt at blive valgt. Hvis vi ikke hæver spærregrænsen til 4% kan vi ikke fremtidssikre vores demokrati. 

Anbefal0 anbefalingerUdgivet i Christiansborg og embedsværk, Demokrati, Ideologi, Lovgivning, Stat og styreform

Related posts

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.